skip to Main Content
Ear Pain

Ο πόνος στο αυτί μπορεί να  προέρχεται από διάφορες αιτίες και να προκαλεί άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στο αυτί οφείλεται σε πάθηση που συνδέεται με το ίδιο, υπάρχουν όμως φορές που η ενόχληση στο αυτί συνδέεται με λοιμώξεις ή άλλες καταστάσεις σε κοντινούς ιστούς όπως ο λαιμός ή η στοματική κοιλότητα. Δηλαδή δημιουργείται αντανακλαστικός πόνος στο αυτί που προκαλεί σύγχυση ως προς την πραγματική πηγή του.

Αν ο πόνος που νιώθετε είναι από ήπιος έως μέτριος, δοκιμάστε να ανακουφιστείτε στο σπίτι και αναμένετε ένα 24ωρο παρακολουθώντας την εξέλιξή του.

Πώς θα ανακουφιστείτε μόνοι σας

Για να ανακουφιστείτε από έναν ήπιο πόνο στο αυτί, που ενδεχομένως σας προκαλεί πονοκέφαλο, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές συμβουλές όπως:

 • Να εφαρμόσετε μια παγωμένη κομπρέσα ή ένα πανί που θα έχετε βάλει για λίγη ώρα στην κατάψυξη στο εξωτερικό του αυτιού σας για 15-20 λεπτά.
 • Να μασήσετε τσίχλα. Έτσι μειώνεται η πίεση στο εσωτερικό του αυτιού. Η μάσηση τσίχλας συνιστάται και στα αεροπορικά ταξίδια όπου υπάρχουν απότομες εναλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση.
 • Βολευτείτε σε μια θέση που σας ανακουφίζει. Ανάλογα με τη θέση που θα ξαπλώσετε μπορεί να μειώσετε τον πόνο στο αυτί σας.
 • Τα αναλγητικά μπορούν να σας ανακουφίσουν τόσο από τον πόνο του αυτιού όσο και από τον πονοκέφαλο που τον συνοδεύει. Ειδικά αν προτιμήσετε αναλγητικό με γρήγορο αποτέλεσμα και μεγάλη διάρκεια δράσης, θα μπορέσετε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα από μόνα τους ή, αν ο πόνος επιμένει, μέχρι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να σας δώσει θεραπευτική αγωγή.

Man with headache taking painkiller pill

Αν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να μάθετε την αιτία του.

Ποιες αιτίες προκαλούν πόνο στο αυτί;

Οι κύριες αιτίες που προκαλούν πόνο στο αυτί και κατά επέκταση πονοκέφαλο, είναι αυτές που οφείλονται στο ίδιο το όργανο όπως:

 • Η υπερβολική συσσώρευση κυψελίδας.
 • Η εισχώρηση ξένου αντικειμένου στον ακουστικό πόρο.
 • Ο τραυματισμός από μπατονέτα κατά τον καθαρισμό.
 • Η λοίμωξη του εξωτερικού ή του μέσου αυτιού.
 • Η εισχώρηση νερού κατά το μπάνιο ή το κολύμπι.
 • Το βαρότραυμα από μεταβολές πίεσης (καταδύσεις, έκρηξη, πολύ δυνατός ήχος όπως πυροβολισμός, χτύπημα, απότομη αλλαγή συμπίεσης κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης κ.α.)
 • Η ρήξη ή η διάτρηση του τυμπάνου.

Ωστόσο, πολλές φορές ο πόνος στο αυτί οφείλεται στα γύρω όργανα.

Τα νεύρα που πλαισιώνουν το αυτί, συγχρόνως νευρώνουν και άλλες περιοχές όπως, τη μύτη, τα δόντια ,τα ούλα, την κροταφογναθική άρθρωση, τη γνάθο, τις παρωτίδες, τη γλώσσα, τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα, τον λάρυγγα, την τραχεία και τον οισοφάγο.

Οποιαδήποτε βλάβη στις παραπάνω περιοχές (όπως λοιμώξεις των δοντιών, ανατολή φρονιμιτών, ιγμορίτιδα, ρινίτιδα, αμυγδαλίτιδα κ.λπ.) μπορεί να εμφανιστεί σαν αντανακλαστικός πόνος στο αυτί.

Ανάλογα λοιπόν με την αιτία, ο γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Male doctor examing the ear of female patient

Τί πρέπει να προσέχετε στην καθημερινότητα για να μην έχετε πρόβλημα με τα αυτιά σας.

Το αυτί σας είναι ένα ευαίσθητο όργανο. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται προστατευμένο στο εσωτερικό του κρανίου πράγμα που σημαίνει ότι από εξωτερικούς παράγοντες κινδυνεύει μόνο το μέσο και το εξωτερικό αυτί.

Μερικοί απλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε για την προστασία των αυτιών σας είναι:

 • Να μην χρησιμοποιείτε ποτέ μπατονέτα για να καθαρίσετε τα αυτιά σας. Το αυτί σας διαθέτει φυσικό σύστημα αυτοκαθαρισμού. Χρησιμοποιώντας μπατονέτα διαταράσσετε την φυσική του ισορροπία, σπρώχνετε την κυψελίδα προς τα μέσα και φυσικά υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείτε. Αν μάλιστα πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη προσέξτε διπλά γιατί κάθε τραυματισμός στο αυτί μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.
 • Μην βάζετε οποιοδήποτε υγρό στα αυτιά σας (λάδι, σταγόνες κ.λπ.) αν δεν έχετε ελεγχθεί από τον γιατρό.
 • Προστατέψτε τα αυτιά σας από το κρύο και τον άνεμο καλύπτοντάς τα με σκούφο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 • Αν κάνετε κολύμβηση ή καταδύσεις προστατεύστε τα αυτιά σας από την εισχώρηση νερού.
 • Αν εργάζεστε σε εξαιρετικά θορυβώδες περιβάλλον (εργοτάξιο, εργοστάσιο κ.λπ.) φορέστε ωτασπίδες ή προστατευτικά ακουστικά.

Man working at a noisy place protecting his ears

Επειδή ο πόνος στο αυτί και η κεφαλαλγία που προκαλεί μπορεί τελικά να προέρχεται από διάφορες αιτίες, μην αφήνετε ποτέ αδιερεύνητο έναν πόνο που επιμένει.

Back To Top