skip to Main Content
Young Woman With Sad Expression Experiencing Period Pain

Οι πόνοι της περιόδου είναι μια φυσιολογική και συνηθισμένη κατάσταση που επηρεάζει πολλές γυναίκες. Οι ενοχλήσεις εκδηλώνονται χαμηλά στην κοιλιά, συνήθως αντανακλούν στη μέση και ποικίλουν σε ένταση.

Κάποιες γυναίκες αισθάνονται ελάχιστο πόνο ενώ άλλες υποφέρουν και περιορίζουν σημαντικά ως και εντελώς τις δραστηριότητές τους κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου τους.

Οι πόνοι περιόδου κάποιες φορές συνοδεύονται και από παράλληλη εκδήλωση πονοκεφάλου, ζαλάδας, αισθήματος αδυναμίας και ναυτίας.

Τί προκαλεί τους πόνους περιόδου;

Οι πόνοι περιόδου προκαλούνται από τις κράμπες περιόδου.  Την πρώτη ημέρα του κύκλου σας, η μήτρα, προκειμένου να αποβάλλει το στρώμα αίματος που έχει δημιουργηθεί στα τοιχώματά της κάνει συσπάσεις. Οι συσπάσεις μπορεί να είναι απαλές και να μην τις αντιλαμβάνεστε, μπορεί όμως να είναι και έντονες και να σας ταλαιπωρούν.

Όταν ο μυϊκός ιστός της μήτρας συσπάται, συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία της και στιγμιαία σταματάει η ροή αίματος -άρα και οξυγόνου- στην μήτρα. Χωρίς οξυγόνο, οι ιστοί αποβάλλουν χημικές ουσίες που προκαλούν τον πόνο.

Πόσο διαρκούν οι κράμπες περιόδου;

Οι κράμπες περιόδου διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου σας αλλά γίνονται περισσότερο αντιληπτές όταν η ροή αίματος είναι εντονότερη, δηλαδή τις πρώτες 24-72 ώρες.

Ποιες γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους πόνους περιόδου;

Ο λόγος που κάποιες γυναίκες βιώνουν εντονότερους πόνους από άλλες δεν είναι ακόμα γνωστός. Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν αυτό μπορεί να οφείλεται στην μεγαλύτερη παραγωγή προσταγλανδινών από τον οργανισμό κάποιων γυναικών.

Τα νεότερα κορίτσια έχουν συχνότερα επώδυνη περίοδο από ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες, ενώ τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας μειώνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται μετά από τον πρώτο τοκετό.

Μπορεί οι πόνοι περιόδου να οφείλονται σε πρόβλημα υγείας;

Λιγότερο συχνά, οι πόνοι περιόδου μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δευτεροπαθής δυσμηνόρροια και συνήθως επηρεάζει γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών. Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια δύσκολη περίοδο είναι η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, οι φλεγμονές, η χρήση σπιράλ αντισύλληψης κ.α…

Για αυτό, αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην περίοδό σας, όπως  αυξημένη ροή, έντονες κράμπες ή αλλαγή στην περιοδικότητα, ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.

Πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους περιόδου;

Οι πόνοι περιόδου συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους εύκολους τρόπους που μπορεί να λειτουργήσουν και συνδυαστικά.

Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία. Το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχει το τσιγάρο εμποδίζει την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα με αποτέλεσμα οι συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια της περιόδου να γίνονται πιο επίπονες.

Κάντε γυμναστική 

Ίσως να μην έχετε διάθεση για γυμναστική κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όμως η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα και η γιόγκα σας θα σας κάνει καλό. Η ήπια γυμναστική αναστέλλει την παραγωγή των προσταγλανδινών που ευθύνονται για τις κράμπες, ενώ ενισχύει την έκκριση ενδορφινών που ανακουφίζουν από τον πόνο.

Woman practicing yoga

Κρατήστε την κοιλιά σας ζεστή

Τοποθετήστε στην κοιλιά σας μια θερμοφόρα γεμισμένη με ζεστό νερό (όχι καυτό). Η ζεστασιά θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και θα σας ανακουφίσει από τον πόνο.

Κάντε ένα ζεστό ντους

Ένα ζεστό ντους θα σας χαλαρώσει και θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος.

Ξαπλώστε άνετα

Η σωστή στήριξη της σπονδυλικής στήλης θα βοηθήσει να απαλλαγείτε ή έστω να μειώσετε τον αντανακλαστικό πόνο στη μέση.

Κάντε μασάζ

Κάντε απαλό κυκλικό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς, χρησιμοποιώντας ειδικό λάδι ή baby oil.

Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και γλυκών

Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία, που μπορεί να ερεθίσει τη μήτρα και να αυξήσει τις κράμπες. Η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της περιόδου καλύτερα να αποφεύγεται. Εναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε έναν τονωτικό χυμό μήλου. Η κατανάλωση γλυκών θα ανεβάσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να έχετε φουσκώματα. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ.

Πιείτε ζεστά αφεψήματα

Ζεστά ροφήματα όπως ο δυόσμος και το γλυκάνισο, έχουν σμασμολυτικές ιδιότητες και ελαττώνουν τις έντονες συσπάσεις της μήτρας, με αποτέλεσμα να σας ανακουφίζουν άμεσα.

Woman sitting on her bed drinking tea

Μην παραλείπετε γεύματα

Μπορεί κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου να μειωθεί η όρεξή σας για φαγητό. Ωστόσο, το  να παραλείπετε γεύματα δεν θα σας ωφελήσει. Προτιμήστε ελαφρά γεύματα, χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και σε σάκχαρα. Καταναλώστε άφθονα λαχανικά για να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία και να ενισχύσετε την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Παυσίπονα

Η χρήση παυσίπονων κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι πολύ συνηθισμένη και αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ανακούφισης από τους πόνους περιόδου. Στη σύγχρονη εποχή που οι γυναίκες δεν έχουν λεπτό για χάσιμο, ούτε και την πολυτέλεια να απουσιάζουν τακτικά από την εργασία τους, η καταστολή του πόνου της περιόδου με ένα παυσίπονο αντιφλεγμονώδες είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και για να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με πολλά φάρμακα, επιλέξτε να πάρετε ένα αναλγητικό με γρήγορη δράση και παρατεταμένο χρόνο ανακούφισης.

Για την ανακούφιση των μικρών κοριτσιών κάτω των 15 ετών, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για να καθορίσει εκείνος την κατάλληλη δοσολογία.

Young woman taking painkiller for period pain

Η περίοδός σας, ακόμη κι αν είναι επώδυνη, είναι μια φυσιολογική κατάσταση που καλείστε να αντιμετωπίζετε κάθε μήνα, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Με τη σωστή φροντίδα που θα παρέχετε στον εαυτό σας, θα διευκολύνετε την καθημερινότητά σας κατά τη διάρκειά των δύσκολων ημερών, χωρίς να υπάρχει λόγος να αλλάζετε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων σας.

Back To Top