skip to Main Content
When And How To Take Antibiotics When You Are Ill

Μια συνηθισμένη εποχική ίωση μπορεί να σας ταλαιπωρήσει για μέρες και φυσικά θα θέλετε να απαλλαγείτε από αυτή το συντομότερο δυνατό,  με κάθε τρόπο.

Για αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που καταφεύγετε ασκόπως στη χρήση αντιβιοτικών που τελικά, όχι μόνο δε σας θεραπεύουν, αλλά μακροπρόθεσμα σας βλάπτουν.

Γιατί δεν είναι σωστό το να πάρετε αντιβίωση για ένα κρυολόγημα ή μια εποχική ίωση;

Οι ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, προκαλούνται από ιούς.  Οι ιοί δεν μπορούν να καταπολεμηθούν από τα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο εναντίον των λοιμώξεων που έχουν προκληθεί από βακτήρια.

Παρόλο που μπορεί να μη φαντάζεστε ότι η λήψη αντιβιοτικών θα μπορούσε να σας βλάψει, είναι αποδεδειγμένο πως τελικά είναι δυνατό.

Εκτός από τις άμεσες  παρενέργειες που ίσως προκληθούν, όπως ναυτία, αλλεργίες κ.λπ., μπορεί μακροχρόνια να δημιουργηθούν σημαντικότερες επιπτώσεις στην υγεία.

Τα βακτήρια είναι ζωντανοί οργανισμοί που για να επιβιώσουν, αλλάζουν και μεταμορφώνονται ανάλογα με τις συνθήκες. Όταν έρχονται συχνά σε επαφή με τα αντιβιοτικά, αλλάζουν με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν.

Τα νέα στελέχη βακτηρίων γίνονται ανθεκτικά και αντιστέκονται σε διάφορους τύπους αντιβιώσεων.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως αν προσβληθείτε από κάποια λοίμωξη, που χρήζει θεραπείας με αντιβίωση, ο γιατρός ενδέχεται να δοκιμάσει διάφορους συνδυασμούς αντιβιοτικών προκειμένου να καταλήξει στον κατάλληλο για εσάς.

Με αυτό τον τρόπο, από τη μία καθυστερεί η θεραπεία σας, από την άλλη επιβαρύνεται ο οργανισμός σας από το κοκτέιλ αντιβιοτικών που σας χορηγείται.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν τα αντιβιοτικά;

Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια όπως πνευμονία, βρογχίτιδα, μικροβιακές ωτίτιδες, λοιμώξεις των ματιών, του δέρματος, του ουροποιητικού κ.λπ..

Είναι κάποιες φορές που μια λοίμωξη ξεκινάει σαν ίωση. Έτσι, ενώ αρχικά ο γιατρός δεν συστήνει αντιβιοτική θεραπεία, αργότερα εκ των πραγμάτων τη χρειάζεστε. Για αυτό θα πρέπει να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας και αν αυτά επιδεινώνονται ή δεν υποχωρούν για διάστημα πάνω από μια εβδομάδα να απευθύνεστε στον γιατρό σας.

Βέβαια, το πόσο σύντομα θα ζητήσετε τη συμβουλή του εξαρτάται πάντα και από την κατάσταση της γενικής σας υγείας. Αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα, αν βρίσκεστε σε προχωρημένη ηλικία ή σε κάποια άλλη ευαίσθητη κατάσταση (π.χ, εγκυμοσύνη) σίγουρα θα πρέπει να κινητοποιηθείτε πιο άμεσα.

Ο γιατρός σας είναι σε θέση να κρίνει, αφού σας εξετάσει κλινικά και ενδεχομένως σας παραπέμψει σε εργαστηριακό έλεγχο, αν θα σας χορηγήσει αντιβιοτική θεραπεία.

Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο. Σε καμία περίπτωση μην προβείτε σε λήψη αντιβιοτικών με δική σας πρωτοβουλία.

Doctor prescripting medicines

Τί πρέπει να προσέχετε όταν παίρνετε αντιβιοτικά

Όταν σας χορηγηθεί θεραπεία με αντιβιοτικά, θα πρέπει να προσέξετε μερικά σημεία:

  • Προμηθευτείτε το φάρμακό σας το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσετε άμεσα τη θεραπεία σας.
  • Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού σας, ως προς τη δοσολογία.
  • Ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεται να παίρνετε το φάρμακό μαζί με το γεύμα, πριν ή μετά και αν απαγορεύεταιη κατανάλωση κάποιων τροφίμων ή ποτών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Ενημερωθείτε για τις αλληλεπιδράσεις του φαρμάκου σας με άλλα φάρμακα που λαμβάνετε.
  • Μην παραλείπετε τις δόσεις σας.
  • Ολοκληρώστε τη θεραπεία σας. Μην τη σταματήσετε μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.
  • Διαβάστε το φυλλάδιο οδηγιών που θα βρείτε στο εσωτερικό της συσκευασίας του φαρμάκου σας και ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποια παρενέργεια.
  • Φροντίστε για τη σωστή συντήρηση του αντιβιοτικού σας, δηλαδή να το διατηρείτε σε μέρος ξηρό, μακριά από ζέστη και φως και αν χρειάζεται -κυρίως για τα παιδικά σκευάσματα από ανασύσταση- διατηρείστε το στο ψυγείο.

Medicine pill and capsule. Clock shows 6 am or pm

Τα αντιβιοτικά έφεραν επανάσταση στην ιατρική. Ανέβασαν σημαντικά τον μέσο όρο ζωής του ανθρώπου και την ποιότητα της ζωής του. Όσο λαμβάνονται με λογική και σύνεση, αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο υγείας.

Back To Top