skip to Main Content
Displeased Middleaged Woman Suffering From Toothache

Ο πονόδοντος ή οδονταλγία, όπως ονομάζεται στην ιατρική ορολογία, είναι μια κατάσταση που δημιουργεί στον άνθρωπο μεγάλη ενόχληση και ταλαιπωρία.

Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και σύντομος ή μέτριας έντασης και παρατεταμένης διάρκειας. Κάποιες φορές ο έντονος και ο μέτριος πόνος εναλλάσσονται.

Η οδονταλγία, μπορεί να προκαλείται είτε από το δόντι είτε από τα ούλα και να εμφανιστεί, είτε ξαφνικά είτε κατά τη διάρκεια της μάσησης σε ένα κρύο ή ζεστό ερέθισμα.

Ο οξύς πονόδοντος συνήθως διαρκεί λίγο και περνάει. Παρόλα αυτά είναι μια ένδειξη που θα πρέπει να σας κινητοποιήσει για να μην καταλήξει με τον καιρό σε ένα σοβαρό οδοντικό πρόβλημα.

Ο συνεχής πονόδοντος αποτελεί ένδειξη για ένα πιο σοβαρό οδοντιατρικό πρόβλημα.

Τέλος, υπάρχει και ο διάχυτος πονόδοντος που σας εμποδίζει να καταλάβετε με σιγουριά ποιο δόντι τον προκαλεί και συχνά συγχέεται με την ωταλγία.

Ποια οδοντικά προβλήματα προκαλούν πονόδοντο;

Τα πιο συχνά αίτια του πονόδοντου είναι:

Η τερηδόνα, που οφείλεται σε μικροοργανισμούς που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα. Διασπώντας τους υδατάνθρακες παράγουν οξέα που προκαλούν φθορά και διάβρωση στην επιφάνεια του δοντιού.

Τα κατάγματα των δοντιών, λόγω τραυματισμού, φυσικής φθοράς, γρήγορης εναλλαγής ζεστής και κρύας τροφής, οδοντιατρικές εργασίες, τρίξιμο δοντιών στον ύπνο και άλλα.

Βλάβη στα ούλα, όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Ανατολή φρονιμίτη, που μπορεί να προκύψει από την εφηβεία μέχρι και τη μέση ηλικία.

Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο;

Δεδομένου ότι ο πονόδοντος είναι μια από τις πιο ενοχλητικές και επώδυνες καταστάσεις που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει, η αναζήτηση ανακούφισης είναι συνήθως άμεση.

Η πιο αποτελεσματική και σίγουρη λύση του προβλήματος είναι να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας αμέσως μόλις αντιληφθείτε τον πόνο και να ζητήσετε ραντεβού για άμεση εξέταση.  Στο ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει να βρείτε τρόπο ώστε να ανακουφίσετε τον πονόδοντο.  Επιπλέον, ένας πονόδοντος μπορεί να σας «χτυπήσει την πόρτα» όταν θα βρίσκεστε διακοπές ή σε ένα επαγγελματικό ταξίδι και να σας φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Δείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους θα ανακουφιστείτε προσωρινά:

Προμηθευτείτε ένα καλό στοματικό διάλυμα.  Μετά το βούρτσισμα των δοντιών ξεπλύνετε το στόμα σας με αυτό.  Το στοματικό διάλυμα εκτός από καταπολέμηση των βακτηριδίων, θα σας προσφέρει και ανακούφιση, αφού περιέχει αναλγητικούς παράγοντες.

Κάντε κομπρέσες με γαρυφαλέλαιο. Σε μια αποστειρωμένη γάζα ή ένα κομμάτι  βαμβάκι στάξτε λίγες σταγόνες γαρυφαλέλαιου και εμποτίστε για λίγο το δόντι που πονάει.  Το γαρυφαλέλαιο θα απολυμάνει την περιοχή και θα λειτουργήσει ως τοπικό αναισθητικό.    

Κάντε πλύσεις με θαλασσινό νερό ή αλατόνερο.  Προμηθευτείτε αποστειρωμένο θαλασσινό νερό από το φαρμακείο ή παρασκευάστε αλατόνερο μόνοι σας, διαλύοντας σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό ένα κουταλάκι αλάτι. Αφού το διάλυμα κρυώσει  κάντε στοματικές πλύσεις. Το αλατόνερο έχει την ιδιότητα να μειώνει το οίδημα και να ανακουφίζει τοπικά την περιοχή.

Οι παγωμένες κομπρέσες,  μουδιάζουν τα οδοντικά νεύρα και προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. Τοποθετήστε σε μια σακούλα μερικά παγάκια, τυλίξτε τη σακούλα με μια λεπτή πετσέτα και πιέστε την στο μάγουλό σας, έξω από το δόντι που πονάει. Σε λίγα λεπτά θα νιώσετε καλύτερα.

Ένα παυσίπονο αντιφλεγμονώδες με μεγάλη διάρκεια δράσης, θα σας ανακουφίσει για αρκετές ώρες από τον πονόδοντο και θα μειώσει την φλεγμονή.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα        

Για να μη χρειαστεί να φτάσετε στο σημείο να αναζητήσετε προσωρινές ή μόνιμες λύσεις για τον πονόδοντο, θα πρέπει να φροντίζετε καθημερινά για την στοματική σας υγιεινή. Μη ξεχνάτε να βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας, να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα. Τέλος, περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση ζάχαρης.

oung woman feeling releaved at the dentist΄s

Κάθε οδοντικός πόνος πρέπει να σας οδηγεί στον οδοντίατρό σας. Μην αποφεύγετε την επίσκεψη γιατί η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη όσο περνάει ο χρόνος. Στο ενδιάμεσο διάστημα όμως μπορείτε να ανακουφιστείτε μόνοι σας, με τους απλούς τρόπους που περιγράψαμε παραπάνω.

Back To Top