skip to Main Content
Young Woman Performing Exersices At The Gym

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού από επιθέσεις ξένων παραγόντων. Η ενίσχυσή του είναι το ζητούμενο των επιστημόνων εδώ και αιώνες.

Οι επιστημονικές έρευνες των τελευταίων 20 ετών έδειξαν πως το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου που γυμνάζεται ήπια, λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Η ήπια άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό με άμεσο και έμμεσο τρόπο.

Μετά από κάθε περίοδο ήπιας άσκησης, ενεργοποιείται τόσο το έμφυτο (αμυντικά κύτταρα του αίματος) όσο και το επίκτητο (αντισώματα) ανοσοποιητικό σύστημα. Δίνεται δηλαδή στο ανοσοποιητικό μια ώθηση που διαρκεί για μερικές ώρες. Αυτή είναι μια παροδική κατάσταση που για όσο διαρκεί προφυλάσσει άμεσα τον οργανισμό σας από τις λοιμώξεις.

Έμμεσα, η ήπια άσκηση ευνοεί ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό σας. Όταν γυμνάζεστε συστηματικά, νιώθετε καλύτερα ψυχολογικά, έχετε λιγότερο άγχος και κοιμάστε καλύτερα. Αυτό έχει θετική επίδραση στον οργανισμό σας και κατ΄ επέκταση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ακόμα, οι άνθρωποι που γυμνάζονται σε σταθερή βάση, τείνουν να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, να προσέχουν τη διατροφή τους και να μην υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Αντίθετα, σύμφωνα με πολλές μελέτες, η έντονη άσκηση, δηλαδή ή υψηλής έντασης γυμναστική για τουλάχιστον 90 λεπτά, μπορεί να φέρει ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Δηλαδή να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι οι μαραθωνοδρόμοι διατρέχουν 2 με 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

 Τί εννοούμε με τον όρο ήπια άσκηση;

Ήπια θεωρείται η άσκηση μέτριας έντασης και διάρκειας όπως είναι η γιόγκα και η πιλάτες, που γυμνάζουν το σώμα και προσφέρουν ευεξία, ενώ είναι αποδεδειγμένο πως μετριάζουν και το άγχος.

Ένα ακόμα είδος ήπιας άσκησης είναι  η κολύμβηση. Πλεονεκτεί μάλιστα έναντι των άλλων γιατί δεν ταλαιπωρεί τις αρθρώσεις σας με κραδασμούς και τυχόν τραυματισμούς. Ειδικά κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών του χρόνου προσφέρει στο σώμα σας  ανακούφιση από τη ζέστη και αναζωογόνηση.

Το τζόγκινγκ και το περπάτημα συνδυάζουν την άσκηση και την επαφή με τη φύση. Εκτός από τα ευεργετικά αποτελέσματα της εκγύμνασης του σώματος, απελευθερώνονται ενδορφίνες, αυξάνεται το αίσθημα χαράς και ενδυναμώνονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Επιπρόσθετα, με την δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο και την έκθεση στον ήλιο- απαραίτητη ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες- το σώμα συνθέτει την απαραίτητη βιταμίνη D, της οποίας η έλλειψη ή η ανεπάρκεια, οδηγεί σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού.

Βασική προϋπόθεση, για να έχετε όφελος από την άσκηση είναι να γυμνάζεστε συστηματικά. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να επιλέξετε την άσκηση που ταιριάζει στον τρόπο ζωής και στον σωματότυπό σας.

Young man jogging at a street near the sea

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε ώστε να…

  • Κοιμάστε καλά, καθώς με τον ύπνο τα κύτταρά σας αναζωογονούνται και αντιστέκονται καλύτερα στις επιθέσεις.
  • Πίνετε αρκετό νερό για να αποβάλλονται με φυσικό τρόπο οι τοξίνες από τον οργανισμό σας.
  • Προσπαθείτε -στο πλαίσιο του δυνατού- να μην εκτίθεστε σε στρεσογόνους παράγοντες.
  • Περιορίσετε τις κακές συνήθειες, όπως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα.
  • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, όπως το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών.

Young woman wakes up in the morning feeling happy

Συμπερασματικά, η άσκηση έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα τον περιορισμό του κινδύνου προσβολής του οργανισμού σας από λοιμώξεις για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σαν έμμεσο αποτέλεσμα έχει την ενεργοποίηση άλλων μηχανισμών του οργανισμού που και αυτοί με τη σειρά τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ενώ προάγει και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Βάζοντας στη ζωή σας την  ήπια άσκηση, θα παρατηρήσετε ευχάριστες αλλαγές στο σώμα σας και στη διάθεσή σας.

Back To Top