skip to Main Content

Όσο απλό και αν ακούγεται αυτό το ερώτημα, τόσο δύσκολο είναι να απαντηθεί. Τα όρια μεταξύ ενός κοινού κρυολογήματος και μιας γρίπης είναι θολά και συχνά υπάρχει αλληλοεπικάλυψη των συμπτωμάτων τους.

Και οι δύο καταστάσεις είναι ιογενείς. Στην εποχή που είναι σε έξαρση η γρίπη, δηλαδή κατά τους μήνες ανάμεσα στον Νοέμβριο και τον Μάρτιο, μαζί με τον ιό της γρίπης κυκλοφορούν και άλλοι ιοί, όπως ρινοϊοί, αδενοϊοί και ιοί της παραγρίπης, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Φυσικά, για να σιγουρευτείτε απόλυτα αν πάσχετε ή όχι από γρίπη, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος θα κρίνει αν θα χρειαστεί να υποβληθείτε στο ειδικό τεστ ανίχνευσης του ιού.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία η γρίπη διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες ιώσεις και είναι χρήσιμο να τα γνωρίζετε προκειμένου να δράσετε αναλόγως.

Οι βασικές διαφορές

Τα βασικά συμπτώματα στα οποία η γρίπη διαφοροποιείται από το απλό κρυολόγημα είναι τα ακόλουθα:

  • O πυρετός. Το κοινό κρυολόγημα συνήθως δεν προκαλεί πυρετό στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά.  Στη γρίπη, ο πυρετός ανεβαίνει απότομα και μπορεί να φθάσει έως τους 40Ο C, κάνοντας την κατάσταση  αρκετά ξεκάθαρη στους μεγαλύτερους. Σε αντίθεση, τα μικρά παιδιά μπορεί να ανεβάσουν υψηλό πυρετό και στο απλό κρύωμα. Συνεπώς, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη και άλλα συμπτώματα, τα οποία σε συνδυασμό με τον πυρετό θα βοηθήσουν στη σωστή διάγνωση..
  • Ένας ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένδειξη γρίπης, αφού στο κοινό κρυολόγημα ο πονοκέφαλος είναι διαρκής και με περιορισμένη ένταση, αλλά είναι υποφερτός.
  • Ο ασθενής που πάσχει από γρίπη, συχνά ταλαιπωρείται από έντονους μυϊκούς πόνους σε αντίθεση με εκείνον που είναι απλά κρυωμένος, ενώ ταυτόχρονα νιώθει μια γενικότερη εξάντληση και κακουχία.
  • Η καταρροή, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος συνήθως συνοδεύουν ένα απλό κρύωμα και όχι τόσο συχνά τη γρίπη.
  • Ο βήχας, είναι πολύ εντονότερος στη γρίπη από ό,τι στο κοινό κρυολόγημα.

Βέβαια, ένα βαρύ κρυολόγημα μπορεί να προσομοιάζει πολύ με μια ελαφριά γρίπη. Συνεπώς, αρκετές φορές είναι δύσκολο να διακρίνετε τις διαφορές.

Η γρίπη είναι φυσικό να σας ανησυχεί περισσότερο από το κοινό κρύωμα, γιατί στατιστικά προκαλεί περισσότερες επιπλοκές- κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα – οι οποίες μερικές φορές μπορεί να αποβούν μοιραίες. Βέβαια, αυτό σπάνια συμβαίνει σε ανθρώπους που δεν υποφέρουν από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Τρόποι πρόληψης

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να θωρακιστείτε από την γρίπη είναι να εμβολιάζεστε κάθε χρόνο, ανεξάρτητα αν ανήκετε ή όχι σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει κάθε χρόνο στις φαρμακοβιομηχανίες νέα σύνθεση στα εμβόλια που παρασκευάζουν, ώστε να προσαρμόζονται στις μεταλλάξεις του ιού.

Από την άλλη μεριά, ακόμα και να έχετε εμβολιαστεί καλό θα ήταν -ειδικά κατά την περίοδο έξαρσης των ιώσεων- να προσέχετε ιδιαίτερα ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε. Μπορείτε να προφυλαχθείτε αρκεί να εφαρμόσετε κάποια βασικά πράγματα στην καθημερινότητά σας όπως:

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας ή σε διαφορετική περίπτωση να τα σκουπίζετε με αντισηπτικά μαντηλάκια.
  • Να αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με τα χέρια για να μην μολυνθείτε.
  • Όσο μπορείτε, κατά την περίοδο της μεγάλης νοσηρότητας, να αποφεύγετε κλειστούς χώρους που συναθροίζονται πολλά άτομα.
  • Να αερίζετε συχνά το σπίτι σας, το αυτοκίνητο και τον χώρο εργασίας σας.
  • Προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά, όπως νερό, φυσικούς χυμούς και πράσινο τσάι.
  • Να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Καλό είναι να αποφεύγετε καταχρήσεις όπως αλκοόλ, κάπνισμα και ξενύχτι.

Αν παρόλα αυτά νοσήσετε, είτε από κοινό κρύωμα είτε από γρίπη, προσπαθήστε να μείνετε στο σπίτι για να ξεκουραστείτε.

Έτσι θα αποφύγετε τυχόν επιπλοκές και θα προστατέψετε τους ανθρώπους με τους οποίους έρχεστε σε επαφή από τη μετάδοση του ιού.  Η ίωση θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει.

Μέχρι όμως να απαλλαγείτε από αυτήν, , τουλάχιστον φροντίστε να μην υποφέρετε από τα συμπτώματά της. Πυρετός, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις δεν χρειάζεται να σας ταλαιπωρούν από τη στιγμή που έχετε τη λύση στο ντουλάπι σας.

Ένα πολυπαυσίπονο με γρήγορη δράση θα σας ανακουφίσει άμεσα από τον πυρετό αλλά και από όλους τους πόνους που συνδυάζονται με την ίωση. Όταν μάλιστα συνδυάζει και μεγάλη διάρκεια δράσης, σας προσφέρει μακράς διάρκειας ανακούφιση αποφεύγοντας τις πολλαπλές δόσεις.

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή γίνονται πιο έντονα συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Όμως, αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δηλαδή αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα, είστε άνω των 55 ετών, είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε βρέφος, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων καλό είναι να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας.

Μη ξεχνάτε πως η πρόληψη είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού. Ακόμα όμως και αν νοσήσετε, μην ανησυχείτε. Με την σωστή αντιμετώπιση θα το ξεπεράσετε σύντομα.

Back To Top