skip to Main Content

Αισθάνεστε πιο ζεστοί από ό,τι συνήθως; Νιώθετε να κρυώνετε ή να σας διαπερνούν ρίγη; Πιθανότατα «ανεβάζετε πυρετό». Δηλαδή το σώμα σας έχει μπει σε μια διαδικασία ανόδου της θερμοκρασίας του.

Αυτό είναι κάτι που συνήθως σας κινητοποιεί, ίσως να σας ανησυχήσει και σας βάζει σε μια διαδικασία να αναζητήσετε την αιτία.

Όμως τελικά  ο πυρετός είναι λόγος ανησυχίας;  Αρχικά ας εξετάσουμε τί είναι o πυρετός και ποιος είναι ο μηχανισμός του.

Tί είναι ο πυρετός;

Ο πυρετός είναι μια αρκετά συνηθισμένη σωματική κατάσταση. Αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά συμπτώματα και προσδιορίζεται ως η αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας πάνω από το φυσιολογικό εύρος των 36,5 – 36,7 °C.

Το πιο συνηθισμένο αίτιο του πυρετού είναι οι λοιμώξεις, είτε πρόκειται για μικροβιακές είτε για ιογενείς. Υπάρχουν όμως φορές που για τον πυρετό ευθύνονται κάποιες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και σπανιότερα κάποια κακοήθη νοσήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ενεργοποιούνται ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία παράγουν πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες φθάνουν στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και δίνουν εντολή στο θερμορυθμιστικό κέντρο του σώματος να ανεβάσει θερμοκρασία, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο «εισβολέας», δηλαδή ο ιός ή το μικρόβιο.

Κατά τη διάρκεια της ανόδου του πυρετού, ο υποθάλαμος στέλνει εντολές ανόδου της θερμοκρασίας σε όλο το σώμα. Έτσι εκδηλώνονται μυϊκοί σπασμοί, ρίγη και αύξηση του μεταβολισμού. Τα άκρα παγώνουν και ο ασθενής νιώθει την ανάγκη να σκεπαστεί με ζεστά ρούχα Το αποτέλεσμα είναι η σωματική θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 2 – 4  °C.

Πόσο χρήσιμος είναι ο πυρετός ;

Ο πυρετός είναι μια φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις. Έχει αποδειχθεί πως η ανάπτυξη κάποιων ιών και μικροβίων αναστέλλεται με την αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας, ενώ τα λευκά αιμοσφαίρια σε θερμοκρασίες πυρετού ενισχύουν την αμυντική δράση τους.

Επιπλέον, οι γιατροί μπορούν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα παρακολουθώντας την πορεία του πυρετού ενός ασθενή, δηλαδή τη συχνότητα των πυρετικών κυμάτων και τα επίπεδα της σωματικής του θερμοκρασίας.

Φοβάστε τον πυρετό ;

Συχνά συγχέεται το σύμπτωμα με την ασθένεια. Έτσι, πιστεύεται πως όσο πιο υψηλός είναι ο πυρετός, τόσο πιο σοβαρή είναι και η ασθένεια που τον προκαλεί. Αυτό βέβαια δεν ισχύει αφού κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στις λοιμώξεις. Κάποιοι άνθρωποι ανεβάζουν εύκολα υψηλό πυρετό, ενώ άλλοι ακόμα και αν έχουν προσβληθεί από ιό ή μικρόβιο, διατηρούν φυσιολογική σωματική θερμοκρασία.

Ένας ακόμα λόγος που ίσως φοβάστε τον πυρετό είναι γιατί η εκδήλωσή του προκαλεί έντονες σωματικές αντιδράσεις, όπως ρίγη, κρυάδες, πονοκέφαλο, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις, γενική εξάντληση και υπνηλία. Ο εμπύρετος άνθρωπος φαίνεται ακόμα και στην όψη άρρωστος, γεγονός που τρομάζει τόσο τον ίδιο όσο και τους ανθρώπους στο περιβάλλον του.

Τελικά, πρέπει να φοβάστε τον πυρετό;

Η απάντηση είναι όχι υπό προϋποθέσεις. Ένας υγιής άνθρωπος θα εκδηλώσει πυρετό και θα επανέλθει στο φυσιολογικό πολλές φορές στη ζωή του.

Ο πυρετός πρέπει να σας ανησυχήσει και να σας κατευθύνει στον γιατρό όταν είναι πολύ υψηλός, δηλαδή πάνω από 40°C, δεν ελαττώνεται με τη λήψη αντιπυρετικών, συνοδεύεται από αφόρητο πονοκέφαλο, έμετο, εξάνθημα, έντονο πόνο, δυσχέρεια αναπνοής ή παρατείνεται πέραν του 48ωρου.

Είναι πολύ σημαντικό, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρετού, να επικοινωνήσετε  άμεσα με τον γιατρό σας εφόσον:

  • Βρίσκεστε σε προχωρημένη ηλικία
  • Έχετε ιστορικό καρκίνου
  • Κάνετε χρόνια θεραπεία με κορτικοειδή
  • Πάσχετε από καρδιακά ή αναπνευστικά νοσήματα, νοσήματα των νεφρών ή του ήπατος
  • Πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη
  • Βρίσκεστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλάζετε
  • Έχετε πρόσφατα ταξιδέψει σε χώρες της Αφρικής, Ασίας, Νότιας Αμερικής και Μέσης Ανατολής

Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πυρετό

Με τον ερχομό του πρώτου πυρετικού κύματος είναι  φυσικό να επιθυμείτε την ανακούφιση το συντομότερο δυνατό. Γιατί ο πυρετός δεν έρχεται μόνος. Συνήθως συνοδεύεται από όλες τις ενοχλήσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Παρόλα αυτά, καλό είναι να κάνετε λίγη υπομονή, προκειμένου να τον παρακολουθήσετε. Δηλαδή, να εντοπίσετε μέχρι πόσο ανεβαίνει και πόσο γρήγορα. Όταν ο πυρετός δε σταματήσει να ανεβαίνει ή φθάσει πολύ ψηλά μπορείτε να πάρετε ένα αντιπυρετικό φάρμακο.

Προτιμήστε κάποιο φάρμακο που να ανακουφίζει ταυτόχρονα και από τους πόνους που τον συνοδεύουν. Παρακολουθήστε και πάλι, πόσο γρήγορα ελαττώνεται η θερμοκρασία και πόσο χαμηλά φθάνει.

Από αυτές τις παρατηρήσεις μπορείτε να βγάλετε πολύτιμα συμπεράσματα για την πορεία της λοίμωξης που σας ταλαιπωρεί. Αυτά θα είναι τα ερωτήματα που θα σας θέσει ο γιατρός σας, σε περίπτωση που τον συμβουλευτείτε.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο πυρετός είναι το σύμπτωμα της φυσικής άμυνας του οργανισμού σας στις λοιμώξεις. Ένα σύμπτωμα που ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, θα πρέπει να σας κινητοποιεί προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Back To Top